Grilování 

Rádi přijedeme k Vám na oslavu,svatbu či jinou akci a kýtičku Vám ugrilujeme.


Půjčíme Vám GRIL se zadním topeništěm, gril se pro snadnou přepravu dá rozdělat.

Ke grilování Vám připravíme naloženou kýtu, krkovičku nebo marinované steaky atd.

Rádi Vám dovezeme a složíme gril na místě, popřípadě kýtičku ugrilujeme.

GRIL je určen na kýtu, krůtu, kuře, steaky a podobně. Umí zdravé grilování například kýty, kdy omastek nekape do ohně (a zabraňuje se tak tvorbě zdraví škodlivých karcinogenů), ale odkapává do nerezové vany a oheň hřeje z boku.

Rádi Vám připravíme

Naložené selátko

Naložené selátko cca

40 - 50 kg

dle přání

předuzené selátko

Naložená kýta

Naloženou kýtu s kostí a kolenem. Jedna váží cca

10 – 15 kg

Naloženou kýtu s kostí a kolenem můžeme i předudit během dvou hodin na grilu můžete směle okrajovat.

Naložená krkovička

Naloženou krkovičku bez kosti.

Jedna váží cca 3 kg

Naložená kotleta

Naloženou kotletu bez kosti.

Jedna váží cca 3kg

Grilování

Grilování je pro většinu Čechů neodmyslitelnou součástí teplých letních dnů spojených s večerním posezením s rodinou či přáteli. Všem takovým setkáním mohou milovníci grilování dodat originální chuť a zároveň překvapit své hosty.

Metody grilování

Základním krokem pro správné grilování je pochopení rozdílu mezi přímou a nepřímou metodou grilování, ať už na plynovém grilu nebo grilu na dřevěné uhlí. Právě přímé a nepřímé grilování jsou dva nejzákladnější způsoby grilování, jejichž zvládnutí se stoprocentně projeví ve výsledku.


Metoda přímého grilování

Přímé grilování znamená, že se potraviny grilují přímo nad zdrojem tepla a po uplynutí poloviny doby přípravy je nutné pokrm obrátit.  Přímá metoda je vhodná pro pokrmy, které se grilují méně než 25 minut, tzn. steaky, kotlety, hamburgery, špízy, klobásy, zelenina a podobně. Při přímém grilování získá připravovaný pokrm typické vroubkování.

Zásady přímého grilování - kotlové grily na dřevěné uhlí
Rozpálené uhlí nebo brikety rovnoměrně rozmístěte na palivový rošt. Poté položte grilovací rošt na své místo. Doprostřed grilovacího roštu položte grilovaný pokrm. Zavřete poklop a otevřete větrací ventily - tím získáte vysokou teplotu, která je pro přímé grilování potřeba. Poklop pak otevírejte pouze v případě, že chcete pokrm otočit, nebo vyzkoušet, zda je už hotový.

Zásady přímého grilování - plynové grily
Pro použití metody přímého grilování u plynových grilů zapněte všechny hořáky na plný výkon a gril předehřejte. Položte pokrm na rošt a upravte si výkon hořáků na požadovanou teplotu. Zavřete poklop a otevírejte jej pouze v případě, že chcete pokrm otočit, nebo vyzkoušet, zda je už hotový.


Metoda nepřímého grilování

Nepřímou metodu grilování můžeme přirovnat k pečení v horkovzdušné troubě, která však nedokáže vykouzlit chuť a vzhled grilovaného pokrmu tak dokonale, jako gril sám. Teplo vydané briketami nebo uhlím z grilu neuniká a díky poklopu se odráží a rovnoměrně griluje potraviny, tudíž není nutné pokrm během grilování obracet.

Metoda nepřímého grilování je vhodná pro pokrmy, které vyžadují více než 25 minut grilování. Nebo naopak pro potraviny, které jsou velmi jemné a přímé grilování by je mohlo vysušit nebo připálit - žebra, celá kuřata, větší kusy masa nebo třeba rybí filé.

Zásady nepřímého grilování - kotlové grily na dřevěné uhlí
Rozpálené uhlí nebo brikety vysypte do palivových košů nebo do částí vymezených palivovými přepážkami. Do středu palivového roštu položte hliníkovou misku, do které bude odkapávat tuk z grilovaného masa. Hliníková miska zabraňuje odkapávání šťáv do útrob grilu a zamezuje tak vzplanutí tuku. Pokud pokrm vyžaduje delší dobu grilování, můžete do hliníkové misky nalít trošku vody. Potom položte grilovaný pokrm doprostřed grilovacího roštu, zavřete poklop a otevírejte jej pouze v případě, že chcete pokrm otočit, nebo vyzkoušet, zda je už hotový.

Zásady nepřímého grilování - plynové grily
Používáte-li metodu nepřímého grilování u plynových grilů, zapněte všechny hořáky na plný výkon a gril předehřejte. Při samotném grilování potom vypněte středový hořák a nechte hořet jen zadní a přední hořák. Pokud má váš gril jen dva hořáky, nastavte oba hořáky na maximálně střední pečení nebo přední hořák nastavte na průměrnou teplotu a zadní nechejte vypnutý. Touto metodu můžete připravovat neporcovanou drůbež, rybí nebo kuřecí steaky, zeleninu či dezerty, které pro svou přípravu potřebují teplotu kolem 180 °C.

Jak grilovat krkovičku

grilování krkovičky

Grilovaná krkovička

Pokud se chcete dozvědět více jak správně grilovat krkovičku podívejte se na video "Co jste nevěděli o grilování."


Jak grilujete Vy?

Váš názor nás zajímá.

Miniaplikace
Metody grilování
gril na uhlí
9/43%
gril plynový
3/14%
grilování dřevem
9/43%
Celkem hlasovalo: 21

Potřebujete více informací?

Napište nám svůj dotaz ohledně grilování.